,,Фізику написано у величній книзі, яку завжди відкрито перед нашими очима"   (Г.Галлілей)        ,,Увесь сенс життя полягає у безперервному завоюванні невідомого, у вічних зусиллях пізнати якомога більше" (Е.Золя)
! Сьогодні     Мені приємно, що Ви завітали!     Бажаю приємного і корисного проведення часу на моєму сайті!

середу, 5 жовтня 2016 р.

Мала академія наук України провела Всеукраїнський енергетичний хакатон «Energy Hack»

Учасники хакатону – учні 9 - 11-х класів у складі 7 команд юних інженерів створювали енергоефективні й енергоощадні розробки. Перед школярами було поставлено завдання розробити такі рішення, які можуть змінити енергоспоживання в усій країні. Формат хакатону, вперше організованого саме для школярів, передбачав створення простих розробок, які кожен може реалізувати у себе вдома. Учнівські проекти будуть викладені в Інтернет для вільного доступу.

Команда-переможець «Хочу все знати» з Луганська працювала над інтелектуальним будинком. У такому домі світло, кондиціонування повітря і водопостачання керується за допомогою інфрачервоних та ультразвукових датчиків руху. Живиться такий будинок від сонячної батареї. Свій проект команда назвала «ЕкоHouse».

«Розробка як енергоощадна, тобто економічна, так і екологічна. Наша установка не надто дорога, тому кожна друга сім’я спроможна встановити цю систему у своїй домівці», – розповів учасник команди Георгій Татарченко.

«Хочу все знати» запропонувала використовувати у будинках розумний плінтус – це звичайний на перший погляд дерев’яний плінтус, у який винахідники вмонтували датчик руху та світлодіоди, тому він світиться, реагуючи на нічні походеньки мешканців дому. Якщо людина протягом восьми секунд не рухається, установка вимикається. Також школярі придумали, як заощаджувати електрику, коли до будинку завітали гості. Достатньо обладнати двері спеціальним лічильником – двома датчиками, які рахують людей на вході та виході. Система вмикає світло у кімнаті, щойно зайшов перший відвідувач, і вимикає, коли її покинув останній. За ідею «ЕкоHouse» луганчани отримали 10 тисяч гривень – така винагорода за перемогу в хакатоні.

Команда полтавчан презентувала проект теплоізоляції фасаду будинку. Крім того, що така оселя матиме естетичний вигляд, вона буде захищена від впливу негативних кліматичних факторів зовнішнього середовища. Команда з  Херсона «Світле майбутнє» показувала, як використовувати теплові трубки для опалення або нагріву приміщення. Волиняни конструювали сонячну електростанцію із фотоелементами на основі оксиду міді й оксиду титану. Така технологія дешевша за традиційну з використанням кремнієвих панелей і більш екологічна: фотоелементи легко утилізуються та переробляються.

Команда з Житомира готувала проект енергоощадних світлодіодних ламп і систему управління освітленням. Школярі з Донецька зробили «Сонячний Стірлінг» – сонячну електростанцію, а учні з Дніпра реалізували систему клімат-контролю для оптимального енергоспоживання у житловому будинку.

Крім технічної та бізнес-складової проекту, журі оцінювало вміння учасників працювати в команді й те, як між ними розподілені процеси. Вимогою хакатону була наявність мультимедійної інструкції, щоб жителі України змогли легко встановити запропонований пристрій.


Детальна інформація – на сайті http://man.gov.ua.

Немає коментарів:

Дописати коментар