,,Фізику написано у величній книзі, яку завжди відкрито перед нашими очима"   (Г.Галлілей)        ,,Увесь сенс життя полягає у безперервному завоюванні невідомого, у вічних зусиллях пізнати якомога більше" (Е.Золя)
! Сьогодні     Мені приємно, що Ви завітали!     Бажаю приємного і корисного проведення часу на моєму сайті!

неділю, 28 серпня 2016 р.

Золото і титан: вчені створили новий надміцний сплав

   Фізики з Університету Райса в США розробили новий сплав золота й титану, що перевищує по міцності всі металеві сплави в 4 рази. Застосування нової технології можна знайти в виробництві медичних імплантатів і протезів. 
   "Матеріал набагато міцніший, ніж більшість металів", - говорить Емілія Моросан, один з авторів нового дослідження. - Зокрема він в чотири рази міцніший за чистий титан, який наразі використовується в більшості зубних імплантатів і штучних суглобів ". Згідно з науковцями, такі властивості новому сплаву надає додавання золота з певною атомною структурою до титану в співвідношенні 3 до 1. 
   Атомна структура нового матеріалу (всі його атоми щільно упаковані в "кубічну" кристалічну структуру) вже була відома фахівцям. Однак Моросан і її колезі Етері Сванідзе першим вдалося отримати чистий зразок надтвердого з'єднання та задокументувати його особливості. 
   Науковці відкрили, що суміщення титану з золотом при відносно високій температурі виробляє практично чисту кристалічну форму так званої "бета-версії" надміцного сплаву. Однак при більш низьких температурах, атоми шикуються в іншу кубічну структуру, створюючи "альфа-версію" матеріалу, властивості якого практично нічим не відрізняються від властивостей чистого титану.
Джерело:  .expres.ua

Немає коментарів:

Дописати коментар