,,Фізику написано у величній книзі, яку завжди відкрито перед нашими очима"   (Г.Галлілей)        ,,Увесь сенс життя полягає у безперервному завоюванні невідомого, у вічних зусиллях пізнати якомога більше" (Е.Золя)
! Сьогодні     Мені приємно, що Ви завітали!     Бажаю приємного і корисного проведення часу на моєму сайті!

вівторок, 16 серпня 2016 р.

Фізик спостерігав випаровування чорної діри

   Джефф Штайнхауэр з Ізраїлю створив аналог чорної діри і спостерігав її випаровування. Крім того, йому вперше в історії вдалося виявити квантову заплутаність між кількома частками, проникаючими в об’єкт.
   Фахівець відзначив, що провести дослідження йому вдалося за допомогою чисельного моделювання, яке дозволило вивести температуру, відповідну спектру. Раніше подібні досліди проводив відомий астрофізик Стівен Хоккінг.
   В ході експерименту вченому з Ізраїлю вдалося створити область надзвукового руху ультрахолодному конденсаті Бозе-Ейнштейна. Ця ділянка простору є аналогом горизонту подій реальної чорної діри. При високих температурах речовина почала вести себе так, як одна величезна частка.
   За допомогою спеціальних приладів ізраїльський фахівець змусив воду текти швидше швидкості звуку. В результаті речовина розділилася на частки, що діляться на горизонті подій. У підсумку фахівцеві вдалося підтвердити припущення Хоккінга з приводу того, що дане явище передбачає випаровування чорної діри внаслідок квантових флуктуацій, пов’язаних з утворенням пар віртуальних частинок.
Джерело: Голос українською

Немає коментарів:

Дописати коментар