,,Фізику написано у величній книзі, яку завжди відкрито перед нашими очима"   (Г.Галлілей)        ,,Увесь сенс життя полягає у безперервному завоюванні невідомого, у вічних зусиллях пізнати якомога більше" (Е.Золя)
! Сьогодні     Мені приємно, що Ви завітали!     Бажаю приємного і корисного проведення часу на моєму сайті!

вівторок, 7 березня 2017 р.

Доплати та надбавки працівникам навчального закладу

    Первісно, як складова заробітної плати, надбавка до окладу чи ставки — це стимул, винагорода за успіх (на відміну від доплати, що є нібито компенсацією за особливі умови праці). Чи не сплуталися в освіті надбавки з доплатами?
    Надбавки, право на які мають працівники усіх галузей, встановлені Кодексом законів про працю України. Натомість у сфері освіти, зокрема й вчителям, передбачені «спеціальні надбавки» за посадами, передбаченими Переліком посад педагогічних та науково-педагогічних працівників, затвердженим постановою КМУ від 14.06.2000 № 963.
     Розглянемо, у чому особливості цих надбавок та визначимо розміри на 2017 рік з огляду на актуальні тарифні розряди вчителів.

Надбавка за вислугу років
    Ця надбавка закріплена статтею 57 основного галузевого закону «Про освіту» (на виконання положень статті видано кілька постанов КМУ, остання чинна — від 31.01.2001 № 78).    
    Надбавку встановлюють наступного місяця після набуття відповідного стажу роботи: 
  •  понад 3 роки — 10%
  •  понад 10 років — 20%
  •  понад 20 років — 30%. 

По суті, цією надбавкою заохочують до тривалої педагогічної діяльності.
 Зауважте! 
      Трудова книжка вчителя має зберігатися за місцем роботи. Якщо ні — то потрібно надати документи, необхідні для своєчасного і правильного обчислення стажу.
      Розмір надбавки за вислугу років визначають, множачи ставку заробітної плати вчителя на відповідний відсоток:

Надбавка «за престижність праці» 
     Ось уже третій рік поспіль надбавку «за престижність праці» директори шкіл мають право встановлювати у граничному розмірі 20%.
     Її виплачують учителям згідно з постановою КМУ «Про встановлення надбавки педагогічним працівникам дошкільних, позашкільних, загальноосвітніх, професійно-технічних навчальних закладів, вищих навчальних закладів I–II рівня акредитації, інших установ і закладів незалежно від їх підпорядкування» від 23.03.2011 № 373. 
     До весни 2014 року, поки не внесли змін до Постанови № 373, надбавка була сталою — 20%. Нині це може бути як 1%, так і 20%:

     У Галузевій угоді на 2016–2020 роки МОН України: 
  • бере на себе зобов’язання забезпечувати виплату цієї надбавки у максимальному розмірі всім педагогічним працівникам (пп. 6.1.2) 
  • рекомендує керівникам закладів освіти:
 – по-перше, не зменшувати розміри надбавок, які встановлені у граничному розмірі (пп. 6.3.15) 
– по-друге, виплачувати надбавку «за престижність праці» у максимальному розмірі (пп. 6.3.20). 

     Як бачимо, надбавку за вислугу років ще можна вважати стимульною чи заохочувальною. Щодо сутності надбавки «за престижність праці» і раніше виникали запитання. Але до кінця цього року МОН України запланувало розробити нову Інструкцію з оплати праці, і, можливо, в ній питання про надбавки та інші виплати викладуть по-новому. 
     Особливість обох надбавок у тому, що при обчисленні їх розміру враховують увесь обсяг педнавантаження вчителя. У таблицях вище подані розміри надбавок за навантаження педагога на ставку, тобто 18 год./тиждень. Якщо ж обсяг роботи буде більшим або меншим, то й розмір надбавки відповідно варіюватиметься.

Немає коментарів:

Дописати коментар