,,Фізику написано у величній книзі, яку завжди відкрито перед нашими очима"   (Г.Галлілей)        ,,Увесь сенс життя полягає у безперервному завоюванні невідомого, у вічних зусиллях пізнати якомога більше" (Е.Золя)
! Сьогодні     Мені приємно, що Ви завітали!     Бажаю приємного і корисного проведення часу на моєму сайті!

понеділок, 23 березня 2015 р.

Всесвітній день метеорології

Сьогодні, 23 березня, відзначають Всесвітній день метеорології.

    Тема погоди є найактуальнішою і популярною в середовищі людського спілкування. Від погоди залежить багато що, і наш настрій, і самопочуття, наші плани і, звичайно, їх здійснення. З давніх пір людство цікавиться погодою. У російських літописах перші свідчення про погоду з'являються в описі подій, що відносяться до другої половини IX століття. У другій половині XVII століття за наказом царя Олексія Михайловича стали вестися щоденні записи стану погоди в Москві і її околицях. А після винаходу барометра були зроблені спроби передбачення погоди по зміні атмосферного тиску. Першого грудня 1725 при Академії наук у Санкт-Петербурзі були розпочаті перші в Росії регулярні інструментальні метеорологічні спостереження за погодою. 

     У 1872 році була заснована міжнародна метеорологічна організація (ММО). 11 жовтня 1947 була відкрита для підписання Конвенція, якої утворена Всесвітня метеорологічна організація (ВМО) замість ММО. 2 квітня 1948 Радянський Союз приєднався до Конвенції, а 23 березня 1950 Конвенція набула чинності. Цей день є офіційною датою утворення ВМО, створеної в рамках ООН. Всесвітня метеорологічна організація перед собою ставила дуже багато завдань, це й полегшення всесвітнього співробітництва у створенні мережі станцій, які виробляють метеорологічні спостереження, і сприяння в створенні і підтримці систем швидкого обміну метеорологічною інформацією, і сприяння подальшому застосуванню метеорології в авіації, судноплавстві, при вирішенні водних проблем , в сільському господарстві і в інших сферах діяльності людини та багато інших.
     Всесвітня метеорологічна організація, як спеціалізована міжурядова організація системи ООН, дозволяє підтримувати міждержавне співробітництво в галузі гідрометеорології та оперативної гідрології. що можливо шляхом координації глобальних, регіональних, національних систем спостереження та міжнародного обміну гідрометеорологічними даними.
     За ініціативою Всесвітньої метеорологічної організації, починаючи з 1961 року, світовим співтовариством метеорологічним день 23 березня став відзначатися як Всесвітній метеорологічний день (ВМД) - професійне свято метеорологів всієї планети. Кожен рік ВМО святкує цей день під певним девізом, приділяючи особливу увагу будь-якої конкретної та актуальною на даний момент теми.
      Щорічно для залучення уваги населення, громадськості та урядових органів до гідрометеорології не тільки як до науки, а й як до оперативної служби, що діє в інтересах розвитку галузей національної економіки, під час святкування Всесвітнього метеорологічного дня проводиться всебічне висвітлення в ЗМІ різних аспектів діяльності гідрометслужби.

Немає коментарів:

Дописати коментар