,,Фізику написано у величній книзі, яку завжди відкрито перед нашими очима"   (Г.Галлілей)        ,,Увесь сенс життя полягає у безперервному завоюванні невідомого, у вічних зусиллях пізнати якомога більше" (Е.Золя)
! Сьогодні     Мені приємно, що Ви завітали!     Бажаю приємного і корисного проведення часу на моєму сайті!

вівторок, 27 серпня 2013 р.

Перша система кольорового телебачення, придатна для практичного застосування

   27 серпня 1940 року американська компанія СВS продемонструвала в Нью-Йорку першу систему кольорового телебачення, придатну для практичного застосування
   Перша ідея ефірної передачі кольорових зображень належала російському інженеру Ованесу Адамяну (він же Іван Адаміан), сформулював її ще в 1907-1908 роках. У 1925 році їм вже була розроблена система триколірного телебачення, технічно реалізована англійським винахідником Дж. Бердом в 1928 році. Рік потому свою систему кольорового телебачення продемонструвала «Амерікен телефон енд телеграф компанії», і тоді ж радянський інженер Ю.Волков запропонував застосовувати для кольорових телеприймачів особливу електроннопроменеву трубку з трьома екранами.
    З 1938 року електронне кольорове телебачення стало розроблятися в американській радіомовної компанії CВS (Коламбія бродкастінг Систем). 27 серпня 1940 року нею було продемонстровано перша кольорова електронна система, придатна для практичного застосування, автором якої був угорський емігрант Пітер Карл Голдмарк.
    Роботи з удосконалення цього винаходу тривали до 1950 року, а в 1951 році CBS відкрила кольорове телемовлення у Нью-Йорку, Бостоні та інших містах США. Аналогічна система була розроблена в СРСР в 1948-1953 роках (у 1954-1956 в Москві по ній проводилося дослідне мовлення). Однак, як стандартні, ці системи використовувалися недовго.
    З 1953 року в США було почато кольорове телемовлення по системі NTSC, стала стандартною в Канаді та інших країнах Західної півкулі, а також в Японії. У 1966 році була створена радянсько-французька система кольорового телебачення SECAM, введена в експлуатацію з жовтня 1967 року. У 1962-1966 роках у ФРН була розроблена система кольорового телебачення PAL, впроваджена рік потому також у Великобританії, Нідерландах та інших країнах Західної Європи, а також в Австралії.

Немає коментарів:

Дописати коментар