,,Фізику написано у величній книзі, яку завжди відкрито перед нашими очима"   (Г.Галлілей)        ,,Увесь сенс життя полягає у безперервному завоюванні невідомого, у вічних зусиллях пізнати якомога більше" (Е.Золя)
! Сьогодні     Мені приємно, що Ви завітали!     Бажаю приємного і корисного проведення часу на моєму сайті!

понеділок, 20 травня 2013 р.

Миколай Коперник


"Обов'язок філософа полягає в пошуках істини всюди і наскільки провидіння це тільки дозволяє людському розуму"

 Микола Коперник

    24 травня 2013 року виповнюється 470 років з дня смерті Миколая Коперника - польського вченого, астронома зі світовим іменем.
   Миколай Коперник творець геліоцентричної системи світу. В шести книгах, з яких складається твір «Про обертання небесних сфер», Коперник значну увагу приділив розрахункам, які доводили його теорію. Після 30 років наполегливої праці, довгих міркувань і складних математичних розрахунків він довів, що Земля – тільки одна із планет, а всі планети обертаються навколо Сонця.

 Вшанування Коперника.

  • Міжнародний союз чистої та прикладної хімії (IUPAC) затвердив, запропоновану в липні 2009 року співробітниками німецького Інституту важких іонів в Дармштадті, офіційну назву для 112-го елемента таблиці Менделєєва — коперніцій (Copernicium — Cn).
  • На Місяці та Марсі на честь М. Коперника названо кратер.
  • Ім'ям вченого названо астероїд головного поясу 1322 Коперник.
  • Ім'я Коперника носить бразильський рід пальм (Copernicia).
  • Монументи М. Копернику встановлено у Варшаві, Кракові, Торуні, Реґенсбурзі, Ольштині, Вроцлаві тощо. Ім'я Миколи Коперника має Торунський університет (відкритий у 1945 році). У Торуні та Фромборку діють музеї М. Коперника.
  • Життєвий шлях Коперника надихав і надихає художників і письменників. Різноманітним є використання образу Коперника — на поштових марках, грошах, сувенірній продукції тощо.
  • У багатьох містах світу є вулиці і площі, названі на честь видатного польсько-німецького астронома і математика, зокрема, в Україні — у Києві[26], Львові, Рівному, Тернополі, Костополі і Здолбунові (обидва на Рівненщині), Стаханові (Луганщина), Мукачевому (Закарпаття), Самборі (Львівщина).
  • Міжнародний аеропорт міста Вроцлава.

                                           

Відео: Микола Коперник та геліоцентризм

Немає коментарів:

Дописати коментар